> Om oss
> Om restauranten
> Verdens sunneste hurtigmat
> News
Tønsberg domkirke
Verdens sunneste hurtigmat Your current position:Home -> About us -> Verdens sunneste hurtigmat
Annonse


NASJONALRETT

NASJONALRETT: Sushi, lagd på norsk salmalaks, er en fin avveksling fra tung julemat. (Alle foto: Carl Martin Nordby)

Verdens sunneste hurtigmat

En gang var møkkete håndklær veiviserne til de beste sushisjappene.

EKSPERT

EKSPERT: Øyvind Hjelle er matfaglig konsulent ved Kulinarisk Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere ». (Foto: Carl Martin Nordby)La oss tenke oss tilbake til 1850-tallet: I Tokyos travle gater står sushibodene på rad og rekke. Kokken serverer sushien som fingermat, eller fast food om du vil. Spisepinner, vann og servietter er fremmedord på gata.

I stedet henger et kjøkkenhåndkle godt synlig på hver bod. Her kan man tørke av seg på fingrene etter at man har fortært sin daglige sushi. Det som skiller gode og dårlige sushiboder fra hverandre, er nettopp håndkleet. Jo mer møkkete og innsauset det er, jo flere har spist der, ergo er det i boden med det skitneste håndkleet man får den beste sushien.

Følges av Mattilsynet

Etter å ha lest om sushiens historie, forestiller jeg meg at det var omtrent slik det foregikk. I dagens sushispisende Norge er det litt andre kriterier som gjelder. Riktignok bygges det nesten daglig nye sushisjapper med varierende ambisjonsnivå.


Men rensligheten og hygienen blir fulgt med argusøyne av Mattilsynet, og bra er det, nå som sushibarene kan måle seg med kaffebarene i popularitet. Sushiens popularitet er høyst forståelig.


Retten består i prinsippet av en smaksrik, sursøt ris med fisk, kjøtt eller skalldyr på toppen. Servert nylaget, med salt soya og syltet ingefær ved siden av, fremstår smaksbildet som ganske komplett. Man kan spise seg mett eller bare ta noen biter som forrett eller litt sosialspising. Selv med sushi som hovedrett blir man sjelden ubehagelig mett, i og med at dette er et produkt fritt for fett.

Litt teknikk må til når man lager sin egen sushi, men uoverkommelig er det ikke. Her er en enkel start for begynneren. Og når sushien er unnagjort, kan du begynne på de mer avanserte makirullene, men det tar vi en annen gang.

Mat

ENKELT: Fisk presses fast oppå ris, og vips er sushien din klar.

Mat


Mat

KAMSKJELL: Korrekt oppskåret ligner de sommerfugler.

Det er kun fisken som skal få noen dråper. Ingefæren renser man munnen med mellom bitene, ikke samtidig. Så da vet du det.

Storgt 17, 3126 Tønsberg - Tel +(47) 33 00 27 00 Fax +(47) 33 31 72 52
Maritim Hotell AS www.maritimhotell.no booking@maritimhotell.no
Org.nr: 912 133 168 www.maritimhotell.com   Powered By dotodo.net